Tidningstips!

Jag är beroende! De säger ju att första steget är att erkänna. Men sluta? Hur kan jag!? Jag klarar mig helt enkelt inte utan pysseltidningar! 100-tals kronor rullar varje månad och när jag stått en stund och dreglat över Presstops hobbyhylla följer en, gärna två tidningar med mig hem.
Ja, det är ju inte som det är billigare än att köpa böcker! Nej, glöm! Presstop envisas med att lägga på 100-120% på priset för utländska tidningar. TROTS det, har jag svårt att sluta.
Att prenumerera från ursprungslandet är billigare än att köpa i dyr tidningsbutik, men att lägga ut 650-800kr på en gång svider lite i plånboken. (Fast egentligen är det bara kostnaden för tidningar jag lägger på ca 2 månader när det är som värst.)

Jag har provat mig fram och har en del favoriter att dela med mig.


Ny tidning från brittiska öarna, Livsstilsmagasin med pyssel. 13nr/år.




Underbara korsstygnsmönster och idéer. Brittisk tidning. 13nr/år.




Amerikansk virktidning med moderna och ungdomliga mönster för vuxna och barn.
Jättebillig att prenumerera på! Och, ja, jag gör det. :) 6nr/år.




En kortmakartidning från England med enkla beskrivningar och idéer. 13nr/år.





Bröllopskudde

Jag är klar med det lite större broderiet och bestämde mig för att göra en kudde. Broderiet är helt enkelt en märkestavla över mitt och C:s bröllop. Ganska fin, tycker jag.




Det färdiga broderiet.




Jag ramade in broderiet med sicksack-band.



Det var min första kudde i lapp-teknik, men jag fick ordning på det tillslut.




Färdiga kudden!




Stängning med band och en dekorsöm på baksidan.



Modeinspriration

Jag brukar inte lägga upp icke-pysselrelaterade grejer, men om jag fick bestämma en favoritoutfit i sommar skulle det vara den här. Den är ju inte helt utan inspiration i färg och form.


Klänning från Odd Molly, väska och halsband från Accessorize och armband Good Habit.


Mitt paket!

Äntligen kom mitt paket från notonlybutallsew.com.
Butiken är brittisk, men de skickar från USA. Eftersom som det brittiska pundet inte mår så bra just nu (£1 = 10 SEK) passade jag på att beställa massa dockor med DMC-garn för 4.90 SEK/dockan. Tyckte jag var billigt och bra.

 

Garner samt en mönster till en märktavla med chokladbakelser.

Det gick snabbt och smidigt att handla på nätshopen, och jag tycker frakten var rimlig (baseras på hur mycket du handlar för) och gick ganska snabbt! Några pärlor jag beställde till märktavlan var slut, men de ska eftersändas.


Somrig nåldyna

Det är trevligt när man kan kombinera två passioner i samma skapelse: nåldynor och korsstygn.

Med mitt nyfärgade tyg passade jag på att göra en somrig nåldyna från ett gammalt nummer av Cross Stitcher. Anpassade färgerna en aning för att passa mig. Med lite resttyger och korsstygn kommer man långt.



Work In Progress





Lite pärlor och en hjärtformad knapp blev pricken över i.




Jag gjorde ett försök med "scissor keep":en också.




Båda verken med turturduvor på baksidan.



Färga aidaväv med te

Om man vill ha lite åldrad look på sin broderiväv, men inte har något naturfärgat hemma, kan man ta till de gamla te-tricket.

Du behöver:
3-5 tepåsar (Te.x. Earl Grey)
Aidaväv eller broderilinne


Verktyg:
Skål
Vattenkokare
Handduk
Strykjärn


1. Välj en skål som är lagom stor för tygen du vill färga. Skålen ska vara stor nog så tyget kan vara täckt av vatten utan att behöva vikas.

 

 

2. Låt teskålen (läs färgbadet) Stå och dra en stund. (Man kan ju vänta tills det kallnat, men det var jag för otålig för. Min fick vara ifred 20-30 min.) Ta sedan ur påsarna.

 

 

3. Skölj först tygbiten under vatten, så den kan ta åt sig färgen bättre. Lägg den sen i baden i 5-15min eller tills den fått den färg du vill ha. Ta upp och kolla emellanåt.
Jag tyckte 10-15 min var bäst för blek aidaväv. 5min gav en hint av ljusbiege. 20 min: "latte'"-brun.

 

 

4. Pressa bort överflödigt vatten i en handduk. Det är viktigt att inte vika tyget, eftersom det då kan missfärgas. (Om man inte vill ha en lite mer batikaktig effekt. I sådana fall kan man vika tyget innan man stoppar ner det i badet.)

 

 

5. Stryk tyget torrt. En del säger att man inte ska stryka när väven fortfarande är blöt, eftersom tyget då kan missfärgas, men det var inga problem för mig. Den enda risken är att man kan färga sitt strykbrädesöverdrag samtidigt. Antingen kan man ha en handduk emellan, eller presstorka tyget mellan handdukar och stryka när det är torrt. Jag bara strök, mitt stackars överdrag har ändå en fot i graven.

 

Tyget är nu färdigt att broderas på. Så snart väven har torkat helt så färgar det inte av sig.

 

 

Så här blev mina färgningar:

Före

 

 

Efter

 

Jag färgade mest restbitar i olika kvalitet och färg för att kolla hur det blev. Den blå biten blev i det närmsta grå. Övriga olika brun/gula toner. Kanske för att jag bara hade apelsinte hemma? Olika teer ger olika färger, så det är bara att experimentera. Men, som sagt: Använd tepåsar!

 

Lycka till!

 

 


RSS 2.0