Diadem

Jag har kommit på att jag gillar stora fluffiga applikationer på diadem. Det finns ju en del att köpa. T.ex. det här från Kamilla Antonio för 1299kr:




Nog för att jag jobbar fulltid och kasserar in i slutet av månaden, men vem skulle spendera sina surt förvärvade på ett diadem!? Så här gör du ett eget för 39:50.

Du behöver:
2 meter, 2cm brett band. (Jag använde ngt slags nylon/syntet, så slapp jag stryka. Kostade 10kr/meter.)
Ett diadem. Detta från H&M 19:50kr.

Verktyg:
Sax
Limpistol
Tändare (För att smälta kanterna så det inte fransar sig. Fungerar bara på plast/syntet, allt annat brinner upp!)







1. Först gjodre jag en hederlig julstjärna på traditionellt vis av bandet. Beskrivningar hur man flätar finns lite överallt, bland annat här.
I slutet klippte jag av ändarna och värmde dem med tändaren och sen fäste jag dem med limpistolen.




2. Sen är det bara att fästa på lämplig plats på diademet. Limma ordentligt med limpistol. Jag övervägde att sy fast först, men tänkte att lite lim borde nästan sitta bättre.



3. Klart! Det svåraste var stjärnan, innan jag fattade hur man vek de sista fyra spetsarna, sen var det bara limmandet kvar.

Lycka till!









Igloo?

Igår testade jag min perforeringskniv. Kan man tänka sig, den fungerade!



(Larvig, jag vet.)





Byråprojekt-bonus!

Som en liten bonus till byråprojektet blev det en till makeover i lite mindre skala. Nämligen min IKEA "Moppe"-byrå som jag har pysselprylarna i.


FÖRE:

EFTER:


Jag använde alla tapetprover från när jag bestämde tapet till byrån. Sen använde jag byråtapeten runt om. Passade på när jag ändå hade alla prylar framme. (Tapetklistret hade annars gått ut i augusti och med tanke på viljan att dra fram grejerna så var det lika bra.)










Byråprojektet

Förra sommaren bestämde jag mig att jag ville prova att renovera en möbel. Jag tänkte väl först lite småskaligt, som en lampfot eller fotpall eller så. Det blev en byrå/sekretär i massiv gran. När jag köpte den för en 500-lapp (dyrt, men jag ville ha den) var den hopplöst överkladdad med flera lager tjock vit färg. Man såg inte alla sniderier och de små krumilurbeslagen runt nyckelhålen gick inte att rädda.

FÖRE:


EFTER:




Jag och sambon skrapade och slipade bort det mesta av färgen. Bara det tog väl ca 20 mantimmar.




Sen var det bara att grundmåla möblen med alla 10 lådor.




På med 100 lager färg! Det känndes i alla fall som det var det. Så himla tråkigt blev det att den stackars byrån skapade ångestkänslor bara av att jag såg den. Det tog 8 månader innan jag förmått mig att måla klart den.





Sen stod, och stod, och stod den igen innan jag ides öppna tapetklisterburken.




Men idag tyckte jag att nu fick det vara nog! Inte nog med att det gått 10 månader sen jag startade prokejtet, vi flyttar snart och då har jag ingen lust att riva upp alla grejer på nya stället och ha måste-göra-färdigt-ångest igen. Nej. Fram med skiten, bara!



Tapeten är från Osborne & Little och heter Quinta. Beställde hem en massa prover från tapetorama.se (supersmart, 10kr/st för vykortstorlek och 50kr/st för en halv kvadratmeter) och provade på byrån vilken som passade bäst med det svarta. Hela grundtanken var att det skulle likna ett kinesisk lackskåp. Sedan tog jag med provbiten jag valt till färgaffären för att få rätt röd färg till insidan.



Ta-da! Ingen mer ångest!
Handtagen är egentligen till köksluckor, men tyckte de passade det asiatiska temat. Knopparna till smålådorna är i poslin och de hittade jag på Bauhaus. Jag kommer knappt ihåg vad allt kostade men i slutändan kostade nog hela alltet runt 2000kr. Men jag vill ju aldrig ha billiga penslar, handtag eller tapeter, hehe...
Det ska till ett lås på skivan för den har jag fått i huvudet två gånger. Jag valde att spackla igen låsen eftersom de var gamla och trasiga, så det måste till något där.
Funderar också på att sätta en svart, fin toffs antingen på luckan eller på handtagen till lådorna. Vi får se.








Mums mums!

Idag blev det ett bakverk. En spinkig liten munk med lakritsströssel:


Lider dock av svårt filtbrist efter alla nåldynor och bakverk. Men fler munkar utlovas.
De är jättelätta att göra. Jag klippte bara ut en rundel med hål från dubbelvikt filt och klippte sen på fri hand ut glacyren.
Det gäller att stoppa stackarn till bristningsgränsen med stoppning så den inte blir sladdrig, man vill ju inte ha en pösmunk (hehe). Innan jag sydde fast glacyren broderade jag på glaspärlorna. Alla sömmar är utanpå och för hand.








Nåldynor i filt

Idag blev det två nåldynor till. Jag snöade in lite.







Shopping

Igår la jag en order på Slöjd Detaljers webshop. De har verkligen hur mycket som helst. Deras rea var inte dum heller. Krymp-plasten har jag letat efter ett tag. Samt stållinjalen, eftersom jag håller på att slakta min stackars plastlinjal med skalpellen. Så hade de jättefina stuvbitar, eller "quilttyger" i massor med olika mönster. Very nice till små projekt. Så kunde jag inte hålla mig från perforeringskniven. Hur många gånger har man inte försökt "skära upp något bara lite grann", men allt går sönder? Som luckor till kalendrar eller så... Det endra jag tyckte var ett stort minus med Slöjd Detaljer var frakten. Jag beställde för 307kr men i slutet, med frakten, så landade det på dryga 380... Inte okej.












Praktisk nåldyna

Du behöver:
Tyg
Sytråd
Gummiband
Spets
Stoppning
Kartong

Verktyg:
Symaskin
Limpistol
Sax
Penna
Tefat
Knappnålar
Synål







1. Börja med att rita av tefatet på tygets avigsida. Klipp ut och sicksacka kanterna på symaskinen.




2. Sy med dubbel sytråd långa stygn längs kanten på rundeln. Rynka sedan ihop försiktigt.




3. Innan du drar ihop hela, lägg i stoppningen. Använd så mycket stoppning så bollen blir hård men fluffig. Dra ihop och fäst tråden.




4. Klipp ut en botten på nåldynan i kartong. Mät ut vilken storlek som blir lagom. Rita sen av den på en bit tyg och klipp ut med ca 2-3 cm till godo.




5. Sy på samma sätt som i punkt 2. Dra ihop med kartongen inuti.




6. Jag fäste rynkorna med ett stygn så tyget blev platt. Förmodligen onödigt, men det kändes bra.




7. Mär ut hur långt gummibandet ska vara runt din arm. Se till att bandet går hela vägen runt bottenplattan och överlappar på mitten. Nåla fast.




8. Använd limpistolen och limma fast gummibandet på kartongbiten, som tittar fram i mitten, omlott.




9. Denna punkt är helt valfri. Om man vill ha spets eller inte. Jag tyckte det var roligt, så jag nålade fast. Rynka lite när du nålar runt så viker sig spetsen inte neråt under plattan. Sy fast i tyget med nål och tråd.




10. Limma en klutt på mitten av bottenplattan och tryck sen dit kudden med öppningen neråt. Säkert också onödigt, men jag gillar när saker sitter fast.




11. Sy fast kudden precis vid kanten av bottenplattan. Försök sy igenom både spets och tyg ända ner till kartongen. Jag sydde vartannat stygn i bottenplattan och vartannat i kudden.




12. Fäst tråden och stick den sen genom hela kudden, tryck ner och klipp bort. Nu syns inte trådänden. Klart!

Lycka till!





RSS 2.0