Bokrecension - Make och Free and Easy Stitch Style

Jag har börjat få upp ett respektabelt litet bibliotek av pysselböcker hemma. En hyllvåning är helt och hållet vigd till mina pysselböcker. (Och snart då tar de väl över en till.) Jag har varit lite dålig på att recensera dem, men ska försöka bättra mig på den punkten.

 

 

 

 

 


 

 

Make av Cath Kidston
Engelsk text

 

En sak som är väldigt trevlig med Caths böcker är att man alltid får med något så man genast kan börja pyssla. Make handlar om att göra om saker man redan har med broderier och applikationer så det blir något nytt. Presenten i den här boken är att man får alla designs i mönster. Ett färgat för tygapplikationer och ett med konturer för broderier.

 

 

Mönstren i fickan till vänster.

 

Boken börjar som de flesta pysselböcker med en introduktion och en liten skola med olika tekniker för applikation och broderi samt vilka material och verktyg man kan använda. Ganska kort och koncist.
Boken fortsätter sedan med de olika projekten där man använder sig av mönstren som följer med. Det är en bred spridning på projekten, men förutom ett nålbrev görs inget från grunden, utan det handlar om att modifiera saker man redan har, eller köper.

 

 

T. ex. brodera strumpor.

 

 

Som vanligt är layouten oklanderlig, och bilderna är jättefina. Pia Tryde är fotografen. Beskrivningarna är enkla att förstå och alla mått är i centimeter.
För min egen skull är det en liten mysig bok att bläddra i för idéer och inspiration, även om jag hade sett fler projekt där man får sy och tillverka mer själv.

 

 

 

 

 


 

 

 

Free and Easy Stitch Style av Poppy Treffry
Engelsk text

 

 

Foton och illustrationer inspirerar.

 

 

Den här boken handlar om applikationer och att frihandsbrodera med din symaskin. Poppy börjar med inledningen: "Jag hoppas att du med den här boken kan se din symaskin i ett nytt ljus. Inte bara för att fålla gardiner och sy bordstabletter, utan som ett konstnärligt verktyg." Och boken är verkligen Free and Easy. Även om det finns projekt att följa och mönster att använda handlar det om att hitta en egen stil och inspiration till att utforska frihandsbroderi på symaskinen.

 

En riktigt lång och matnyttig introduktion startar boken och den är upplagd med både foton (Lorna Yabsley) och fina illustrationer (Prudence Rogers) för att göra allt så enkelt som möjligt. Och den är lätt att förstå, och lätt att inspireras av.
Projekten är varierande och hjälper till att bredda synen på vad du kan hitta på med ditt nya konstnärsverktyg. Det handlar inte om att allt ska bli rakt och fint, utan det handlar om personlighet. Det ska inte se fabriksgjort ut, utan om ett tyg t.ex. fransar sig så är det en del av det som gör en helheten i slutändan. En extremt prestigelös bok som ger mersmak.
Några av projekten är: grattis-kort, shoppingväska, hårband, picknickfilt, kuddar m.m.

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0