Korsstygnstips

Sitter och har precis fått upp farten på mitt nuvarande broderi. Då slår det mig hur trist jag tyckte det var med korsstygn för bara några år sen. Alla har det klassiska minnet när man var tvungen att brodera div. kattungar i syslöjden. Det var inte roligt. Det tyckte inte jag heller. Men sen... råkade jag fastna för bara ett par år sen. Mycket tack vare min mor och de många brittiska broderitidningarna som finns i tidningshyllan. (Om någon har missat det så är Cross Stitcher min absoluta favorit.)

Just det där syslöjdsminnet är, har jag hört, för många ett stort hinder för att ens försöka sig på en endaste grej till som har med aidaväv att göra. Men då kommer jag kanske med tips som gör det grymt mycket roligare och enklare att sätta igång.


Vad många än säger så är det enda rätta att köpa dyr märkestråd. Visst, när man fått upp lite vana går tråd av lägre kvalitet bättre, men börja med Anchor eller DMC om du är nybörjare. Livet blir så mycket enklare!
Glöm att köpa tråd till ett projekt i syaffären, det är jättedyrt! Det kostar ca 12-15kr/docka. Köp på nätet istället! Min favoritsida är Not Only But All Sew. Där finns DMC-dockor till det överkomliga priset 0.45£, dvs. ca 5kr/st. Sen tillkommer frakten på ca 40kr. Har de inte färgen man har på lager, kommer den på posten någon vecka eller två senare. Köper du garn på nätet, beställ i god tid.

Sen har vi det här med nålarna. På aidaväv eller räknelinne går det bra med trubbig broderinål. Men ska man sy eftersygn eller på linne är det bättre med en spetsig synål med lite större öga.

Så fort nålen blivit grå och matt/rostig är det dags att byta. Det förhindrar knutar och trassel med tyget.

Garnet är ofta broderigarn bestående av sex trådar, och man broderar med olika många beroende på hur grovt tyget är osv. Vanligast två eller tre. Att klippa av en lång eller kort bit är ju en smaksak. Är det ett pilligt broderi med mycket detaljer tar jag en kortare, för då slippar man knutar och trassel.


Att ta ut trådar ur garnet kan vara krångligt.
Det bästa jag kan rekommendera är att dra ut en tråd åt gången, låt den snurra ut sig och ta sen ut nästa. Sen hålla i de trådar man ska brodera med och bara dra dem mellan tummen och pekfingret så de lägger sig bredvid varandra.

Broderar man med metallic-tråd eller lite jobbigare garn kam man köpa trådbalsam att dra tråden igenom så den glider bättre genom tyget.


För att fästa början om man bara använder två trådar och vill slippa sy fast på baksidan av tyget kan man viga tråden dubbel, trä på den på nålen och trä den genom ögglan som blir på baksidan. Se bilden nedan.


Fäst på baksidan när du broderar med dubbel tråd.


Annars är det bara att lämna en liten stump på baksidan att fästa senare.


En del broderar korsstygn (och det var så jag lärde mig i syslöjden) genom att sticka igenom tyget och ut igen på samma stygn. På det sättet behöver man aldrig ta emot nålen på baksidan av tyget. Det blir ofta mer trassel och inte lika snygga, släta stygn som att sticka ner nålen, ta emot den på baksidan, sticka upp den igen och ta emot den på framsidan, som jag gillar att göra. Men det betyder förstås inte att det är fel. Jag tycker bara det blir snyggare på mitt sätt. Tar lite längre tid, men blir snyggare.


Upp...

 

...och ner, tycker jag resulterar i snyggast stygn.

 

Om tråden trasslar: släpp nålen och låt den snurra ut sig lite då och då så går det lättare att brodera.
Fäst tråden på baksidan genom att dra den genom några stygn.

 

Den gyllene regeln: Broderiet ska vara lika snyggt bak som fram.

 

Det bästa tipset för att tycka det är roligt att brodera är att hitta rätt motiv. Sök på din favoritfilm eller musik eller serie eller vad som helst som du gillar + embroidery eller needlepoint på Google och det lär svämma över av inspiration!

 


Hoppas det hjälpte lite mot korsstygns-skräcken och underlättade lite med mina tips. Det är ju faktiskt sjukt beroendeframkallande att brodera!

Let's go!

 

 

 


I lördags...

...var det tjejmiddag. Till efterrätt gjorde jag min första cheesecake. En blåbärs- sådan. Den var god, men blev ful. Recept här.



Den gick åt, fast den var ful.


Jag fick många fina vårblommor i värdeinnepresent, men jag fick också en korg med pyssel! Det var fina N som pysselpresentade på tjejmiddagen :) Tack, tack!



Istället för blomma. Rolig present!



Hopplöst...

... var det att stå emot, så han fick följa med mig hem tidigt denna månad.



Vaktar garn. Från Systrarna Voltaire på PUB i Sthlm.


Broderas haklapp

På Stoff och Stil sist hade de haklappar med aidaväv. Ja, men jag var ju tvungen. Js nya bäbis fick en nyss.



Haklappen med ett "I". broderialfabetet är från en gammal Cross Stitcher.




Färdig lapp modellerad av korgkänguru.





Det fick bli frukter på sidorna, eftersom det är troligtvis vad
damen i fråga snart kommer försöka sätta i sig.




Kortbeställning

Förra veckan gjorde jag ett kort till en kollega, vars sy-pyssliga kompis fyllde år. De skulle gge bort ett presentkort, så jag gjorde ett kort med presentficka i.




Presentkortsficka preppad med ett kort.



Utanpå.




Inuti.




Söndagspyssel

Idag har jag pysslat näst intill hela dagen. Det har varit oerhört frigörande. Det första jag gjorde var att sy ihop en nyckelgömma. Mönstret hittade jag på craftspassion.com.





Så underskattade de är de där nyckelgömmorna!



Sen till ett planerat projekt. Linsskyddet var lite i farozonen på semestern, så jag gjorde en liten påse till det, att hänga på kameran. Stänganordningen är en sån där, ja... vad ska man kalla det? En sån där klämbygel som finns på gamla myntbörsar? Jag hittade ett gäng såna för 3kr/st i Thailand. Man klämmer på sidorna för att öppna och när man släpper smäller den ihop, ja, ni fattar.





Bara sååå praktiskt!



Kusinen dök upp lagom till middagen och hade önskat sig en sån där macarong-myntbörs. Men se den fick hon allt göra själv! Jag leka sy-fröken och efter en (enligt henne alltför lång) stund blev den klar! Fin blev den också!



Med kompisarna.




Fler textila sötsaker...

Kvällens rastlösa sökande på kreativt tillfredsställelse resulterade i ännu en bakverksliknande minibörs. (Det där måste varit meningen-med-flest-tungvrickande-ord-rekord för min stackars blogg. Notera dock postens publiceringstidpunkt på dygnet.)





Dock var den nyinförskaffade dragkedjan från Olssons tyger inte av den bomullsliknande kvalitet som den föregående, vita, från Stoff och Stil, så resultatet blev minst sagt knöligt.
Note to self: Köp mjuka, följsamma dragkedjor för macarongtillverkning.



Pappersstjärnor

För att fortsätta på pappersspåret hittade jag en beskrivning på snabba dekorationer. Kolla in här. En tillräckligt bra ursäkt för att klippa lite i de nya origami-papperen.




Stilstudie på de 3 första stegen.




Montering.




Färdigmonterad.








Jag tänkte mig att det blir jättefina dekorationer att komplimentera med på presenter eller julklappar o.s.v.
I beskrivningen jag nämnt tillverkas de som dekorationer för ex, julgranen. Då med en lite tråd fastsatt i en av stjärnans uddar.




Kattbokmärken

I går kväll vek jag en liten katt. En bokmärkes-katt. Genom bloggen How About Orange hittade jag den här filmen för hur man viker den lilla kissen.

Idag blev det några fler...





Torsdagens vik-konst.



Fredagens papper nyinköpta från Panduro.



Macarong myntbörs

Jag googlade runt lite och snubblade över den här sidan idag. Jag har sett dessa små macarons (som de heter på engelska) på en del andra bloggar och i pysseltidningar innan. Så underbart med en tutorial! Av en händelse kom jag ihåg lite material när jag var på nyöppnade Stoff och Stil i Kungens Kurva förra helgen.




Oklädda metallknappar 38mm och blixtlås 12cm från Stoff och Stil.
Det andra hade jag hemma.




Såhär blev den tillslut:





Sockersöt!


Egentligen ville jag göra tjugo på en gång, men jag hade inga fler korta blixtlås. Tur var väl det för vad ska man göra med alla?




Minimatta

Igår virkade jag en minimatta i all min sjuktristess. Den blev randig och i tunt bomullsgarn, med virknål 2.





Pallen är ett Thailand-fynd.






Presentask med broderi

När det var dags för J att få sin lilla bebis fixade jag en ask till bebispresenten. Jag hade en pappask från Panduro hemma som passade utmärkt för ändamålet. (Som de tagit bort ur sitt sortiment, såklart. Kan de sluta med sånt?) Jag köpte den i enkom för att det var ett fönster i locket.






Jag skar bort lockets "fönster" och målade asken med vit akrylfärg.






Med locket som mall kollade jag ut ungefär vilken storlek på broderi som skulle kunna passa i fönstret. Jag fastnade för Bambi ur ett gammalt nummer av The World Of Cross Stitching.
Den lila aidaväven är köpt på Tradera.
Garnredan snickrade jag själv av en bit papp och en hålslagare.






Färdig!
Det tog ca fyra dagar att brodera klart rådjuret.






Jag använde maskeringstejp på baksidan av pappen och över den satte jag fast en bit mönstrat papper med dubbelhäftande tejp. Jag vet inte varför jag knölade in så mycket av den kvarvarande aidaväven i locket, men jag tänkte att om man ledsnar på asken kan man i alla fall pilla lös broderiet och använda det någon annanstans.





Asken målad rosa på insidan med akrylfärg.





Inslaget med hampasnöre och virkad ros.




Hemma igen!

Äntligen hemma igen efter resan till Thailand!
Det blev marknadsbesök, shopping i storstan och jakt på handarbetsbutiker som resulterade i en mindre skörd inköp. En butik som heter Pinn Shop, som bara verkar finnas i Thailand, hade en hel del trevliga saker. En av dem var de små sy-kiten.





Det fanns börsar, väskor, nyckelgömmor, nyckelringar m.m. Jag köpte några stycken. Jag kan ju inte läsa thai, men lyckligtvis var det bilder för varje steg i tillverkningsprocessen, så resten ska jag väl lyckas lista ut.

Jag köpte en del andra saker också, men det kommer eftersom.



RSS 2.0