Istället för påskägg

Sydde jag en liten korg i vaxduk att lägga värdparets påskpresent i: två äggljus.

Tillverkning:
Två stycken rektangulära tygbitar ihopsydda till cylindrar (ena lite högre än den andra) och sedan sydde jag ihop botten, vek hörnorna och sydde tvärs över så bottnen ser ut som ett "H", sen vände jag den ena ut och in, satte den andra i, vek över kanten och in några centimeter av råkanten och sydde en dekorsöm.

Vaxduksvarianten är ju perfekt att ha i t.ex. badrummet som förvaring, eller så kam man göra i lite kraftigare tyg och större format, som tidningsförvaring. Mycket mångsidiga små korgar/påsar.Broderi-W.I.P.

Mitt nuvarande W.I.P. Ett lite större projekt.

 V+C=sant

Min fästmans julklapp:

Egengjord tavla.

 

 

Av plastpärlor.Broderad nåldyna

I förra nummret Cross Stitcher följde det med en gratiskit till nåldyna. Egentligen skulle man sy ihop den och sen vända ut och in, men för det första var bitarna olika stora och för det andra så var adidaväven så stärkt att den gick knappt inte att böja. Det blev langettstygn runt kanten istället.

Eftersom man kan göra egna senare utifrån beskrivningen, så kan man använda eget material istället, då blir det nog mycket bättre resultat och det går att vända ut och in som i beskrivningen utan problem.Inte riktigt samma färger som på bilden heller. Men det var vad som följde med.

Jag gillar Cross Stitchers små sytkit. De går ofta snabbt att göra och är väldigt söta.


Romantiskt armband

En liten beskrivning på armband med spets och pärlor:

 

Du behöver:
Bomullsspets
Glaspärlor
Nylåntråd
Smyckeslås
2 klämlås
Berlock
Smyckesring

 

Verktyg:
Synål
Smyckestänger
Sax

 

1. Börja med att ta fram önskad spets (eller tygband) och pärlor du vill använda. Prova lägg dem bredvid varandra för att se att det matchar som du vill.2. Klipp inte till någon bit på spetsen, utan rynka och trä på en pärla om vartannat till det räcker runt din arm. (Kom ihåg att det tillkommer smyckeslås, så gör det inte för långt.) När längden är bra, fäst den sista pärlan med sytråden och klipp av spetsen. Lämna lite spets i början och slutet så det får plats klämlås.3. Kläm fast klämlåsen med plattång i början och slutet på spetsen. Fäst sen smyckeslåsen i klämlåsen och addera berlocken.


Färdigt!


Bokrecension - Make och Free and Easy Stitch Style

Jag har börjat få upp ett respektabelt litet bibliotek av pysselböcker hemma. En hyllvåning är helt och hållet vigd till mina pysselböcker. (Och snart då tar de väl över en till.) Jag har varit lite dålig på att recensera dem, men ska försöka bättra mig på den punkten.

 

 

 

 

 


 

 

Make av Cath Kidston
Engelsk text

 

En sak som är väldigt trevlig med Caths böcker är att man alltid får med något så man genast kan börja pyssla. Make handlar om att göra om saker man redan har med broderier och applikationer så det blir något nytt. Presenten i den här boken är att man får alla designs i mönster. Ett färgat för tygapplikationer och ett med konturer för broderier.

 

 

Mönstren i fickan till vänster.

 

Boken börjar som de flesta pysselböcker med en introduktion och en liten skola med olika tekniker för applikation och broderi samt vilka material och verktyg man kan använda. Ganska kort och koncist.
Boken fortsätter sedan med de olika projekten där man använder sig av mönstren som följer med. Det är en bred spridning på projekten, men förutom ett nålbrev görs inget från grunden, utan det handlar om att modifiera saker man redan har, eller köper.

 

 

T. ex. brodera strumpor.

 

 

Som vanligt är layouten oklanderlig, och bilderna är jättefina. Pia Tryde är fotografen. Beskrivningarna är enkla att förstå och alla mått är i centimeter.
För min egen skull är det en liten mysig bok att bläddra i för idéer och inspiration, även om jag hade sett fler projekt där man får sy och tillverka mer själv.

 

 

 

 

 


 

 

 

Free and Easy Stitch Style av Poppy Treffry
Engelsk text

 

 

Foton och illustrationer inspirerar.

 

 

Den här boken handlar om applikationer och att frihandsbrodera med din symaskin. Poppy börjar med inledningen: "Jag hoppas att du med den här boken kan se din symaskin i ett nytt ljus. Inte bara för att fålla gardiner och sy bordstabletter, utan som ett konstnärligt verktyg." Och boken är verkligen Free and Easy. Även om det finns projekt att följa och mönster att använda handlar det om att hitta en egen stil och inspiration till att utforska frihandsbroderi på symaskinen.

 

En riktigt lång och matnyttig introduktion startar boken och den är upplagd med både foton (Lorna Yabsley) och fina illustrationer (Prudence Rogers) för att göra allt så enkelt som möjligt. Och den är lätt att förstå, och lätt att inspireras av.
Projekten är varierande och hjälper till att bredda synen på vad du kan hitta på med ditt nya konstnärsverktyg. Det handlar inte om att allt ska bli rakt och fint, utan det handlar om personlighet. Det ska inte se fabriksgjort ut, utan om ett tyg t.ex. fransar sig så är det en del av det som gör en helheten i slutändan. En extremt prestigelös bok som ger mersmak.
Några av projekten är: grattis-kort, shoppingväska, hårband, picknickfilt, kuddar m.m.

 

 

 

 


Nuvarande status: W.I.P:s

Jag har en tendens att göra etthundraen saker samtidigt. Vilket gör att projekten går en aning långsamt.
En del saker på jäsning:
Virk-grej

Ett stort W.I.P. som ligger i köket och mognar...

Korsstygn

Första ritade broideriet!

En hög med virkade moduler.

Ett långdraget jul-W.I.P.


Broderade bokmärken

Jag har fastnat rejält för korsstygn, så på senaste symässan passade jag på att kombinera två kärlekar, korsstygn och London, när jag köpte bokmärket "Streets of London".Såhär blev det till slut.


Detaljbild. Många halvstygn och efterstygn.


Efter köpe-kitet så hittade jag en liten illustration av Margaret Sherry i Cross Sticher nummer 231. Det var ett bokmärksemotiv med texten "Chrick Lit" och en flygande höna med ett bokpaket. Så söt!
Jag broderade på en blå spillbit från "Keep Calm..."-tavlan.

C ville att jag skulle göra ägg som ploppar ut bakom och som sprängs
i bakgrunden. Jag sa att han borde skära ner på datorspelen. ;)


Detaljbild på hönan, som jag verkligen gillar utgången på.

På baksidan limmade jag fast en bit filt, med en pappskiva
mellan de olika tygen. Svart tofs kommer från Panduro.Svärmors neccessär

Förra månaden fyllde blivande svärmor år. Hon önskade sig en ny necessär, eftersom hon reser ganska mycket.Jag började med att sy ihop två olika tyger, med
ett band emellan, till framsidan av necessären.


Ihopsydd necessär. Såhär blev framsidan tillslut.

Jag fordrade med vaxduk. På så sätt behöver man inte tvätta hela necess-
ären om något läcker. Bara att skölja ur den. Jag gjorde två fickor också.

Jag sydde också in blixtlåset i snedbandet.

I dragkedjan knöt jag fast en pärla med nylonband, för bättre grepp.

Sidorna blev i samma tyg som den lilla insydda biten på framsidan.
Baksidan är det samma randiga tyget som går runt från framsidan.Mönstret till necessären (förutom mina egna modifieringar) kommer från Eva Kruks bok Sy och Sticka på egen hand.
Förutom necessären så ville jag göra något mer som kan vara bra att ha på resan. Jag passade då på att göra en sovmask till flygresan i samma tyg. Mönstret till masken kommer från Tone Finnagers bok Tildas hus, förutom följande modifieringar:Jag ville använda mitt vliesofix till en applikation, så jag klippte ut ett sömnigt "Z".

 

 

 

Eftersom jag inte hade något fint resårband, klädde jag in det som fanns.
Jag sydde en tub av en bit tyg som var ungefär 10cm längre än resåren.

 

 

 

Färdig mask.

 

 

 

Förutom mask och necessär hittade jag en fint mönster till ett resesmyckeskrin i boken Sew and Stow av Betty Oppenheimer. Den boken är verkligen en favorit. Men tyvärr är alla mått i tum, så jag fick börja med att räkna om alla till centimeter.

 

 

 

Jag började med att sy fast två av framsidans moduler och sy in ett blixtlås.

 

 

 

Sen ska alla fickor till örhängen sys fast.

 

 

 


Till slut ska alla delar sys samman. Jag har sytt fast en
ficka med kardborrestängning och ett band för armband.

 

 


Ett bomullsband sys fast runt om, samt ett för stängning.

 

 

 

Klar att proppas med smycken.

 

 

 

Tillslut blev jag äntligen nöjd med det lilla rese-kitet som bestod av necessär, sovmask och resesmyckeskrin.
Svärmor blev glad och impad. :)
Jag var tvungen att göra ett eget resesmyckeskrin eftersom det första blev så fint!


RSS 2.0