Min första beställning!

Jag gjorde ett diadem till min fina vän Nattis och hon blev sååå glad! :)
"Jasså är det ålaskinn!" (läs med skånsk dialekt)

I helgen som gick hade jag långväga besök, ända från Lund! Min gammla klasskompis Annika var här och förgyllde med sin närvaro. Efter diverse drinkar och seriös Stockholmsshopping lyckades jag lura ner ännu en i pysselträskets dunkla marker, MUHAHAHA! Jag är som Näcken, för de kommer aldrig upp igen! (hoppas i alla fall) Hur som helst är det ett väldigt trevligt träsk där man gärna kan sjunka ner allt som oftast. Alltså fick vi rätt mycket gjort! Det hela grundades med en sväng till Panduro (-igen, jag blir så fattig!).

Pyssel nummer ett blev smycken. I vanlig ordning togs köksbordet i besittning. Annika pysslar ihop örhängen.


Vi snubblade också förbi en smyckesbutik som hade 75% rea. Jag fastnade för ett armband med hibiskusar, men var inte särskillt förtjust i fjärliarna. Så jag köpte två!


Enbart för att kunna pilla sönder dem, såklart! Jag klippte av fjärilarna med en avbitartång och la åt sidan.Sedan använde jag de befintliga låsen, blommorna från båda armbanden och ett gäng smyckesringar jag hade liggande hemma.


Tadaa! Nytt och fint armband med bara massa fina hibiskusar!

 

 

Annika gick lite överkurs och lindade in nät i
sytråd av sina nya örhängen. Hur ballt som helst!

 

 

Pyssel nr. 2: Jag hittade en liten vit fågel i en inredningsaffär som jag självklart slaktade från sitt spänne bara för att limma fast på ett satinbandsinsytt diadem.

 

 


Wohoo! Fågelbo i håret!

 

Sen blev det såklart kanzashidags! Vem lyckades jag frälsa så hon beställde boken påväg en hem på tåget? Another one bites the dust (eller möjligtvis tygblomma)!

 

 

Två av mina fyra alster från lördagen.


 

Och här är de andra två.

 

 


 

Bjuder också på mina nyinköpta skor, som i och för sig också är lite crafty!

 


Efter en lång väntan

...är äntligen projeket "som legat på is i två år" klart. Jag har äntligen lyckats avsluta min sjal! Det är nu officiellt den andra saken jag har stickat helt själv!


Stor, mysig och varm trekantsjal.

 

Varmt!

 

 
Sy in diadem

Jag erkänner: jag är nere i diademträsket! Så denna gång sydde jag in diademet i bandet istället för att linda. Fungerar bäst med små smala diadem. Bandet var 12mm. Diademet är köpt på H&M, 5st för 39.50kr.


Du behöver:
Litet smalt diadem
Genomskinlig sytråd
12 mm satinband

Verktyg:
Nål
Sax
1. Gör en öggla på tråden och dra igenom bandet och fäst i öglan.2. Sy små, täta stygn längs hela undersidan på diademet.3. Fäst ändarna genom att sy ihop snuttarna och vika in dem och fästa i bandet.3. Klart!4. Jag kunde inte låta bli att limma fast några kanzashi på diademet.


Lycka till!Bokpaketet

Äntligen har jag fått mitt efterlängtade bokpaket från Bokus! Jag var och hämtade det idag. Det bestod av tre böcker: Warm Fuzzies av Betz White, Pretty Little Pincushions av Susan Brill och Sew & Stow av Betty Oppenheimer. Alla böcker är från USA, efter som jag upptäckt att det är det enda raka om man vill ha schyssta pysselböcker. Som nämnt tidigare är Sverige rätt efter på den fronten.


 

 


 

Författaren till Warm Fuzzies såg jag för första gången på Martha Stewards tv-show. Där gjorde hon uppföljaren till den, tydligen, väldigt populära cupcake-nåldynan, den på omslaget. Se det underbara klippet här. Boken är fylld med egenhändigt filtade pysseluppslag och många väldigt användbara saker.

 

Warm Fuzzies innehåller helt enkelt projekt och pyssel med tovat material. Det står hur man tovar stickat i tvättmaskinen och vad man behöver för material. Väldigt komplett. Massor med söta små grejer. Även en del barnkläder och babyfiltar vilket kan vara bra om man har ngn liten i familjen. Mycket prisvärd och inspirerande bok! Längst bak finns alla mönster.

 


 

Pretty Little Pincushions är en bok med en samling nåldynsmodeller och hur man tillverkar dem. Även denna har mönster i slutet av boken. Det är en samlingsbok av flera designers där alla har fått bidra med en egen design. Vad jag förstår så är alla Pretty Little-böcker uppbyggda på det här sättet. Det finns böcker för presenter, filtpyssel m.m... Många bra och roliga nåldynor, mestadels i filt, vilket ju är ett väldigt tacksamt material. Prisvärd och förvånandsvärt innehållsrik och omfattande bok på ämnet.

 


 

Den sista boken, Sew and Stow, är precis vad den heter. En hel bok med sybeskrivningar på oerhört praktiska saker! Allt från rese-smyckesfodral och väskaxelband, som synes ovan, till sovsäckar och skoförvaring. Otroligt inspirerande och mysig bok. Boken är uppbyggd som en katalog i början. Först kommer bilder på alla designer och sedan följer beskrivningarna med noggranna additionella illustrationer. Också förstås otroligt prisvärd bok! Nästan en investering, faktiskt.För att summera det hela kan jag säga att jag definitivt inte kommer ha brist på inspiration och uppslag den kommande tiden vad gäller pyssel. Nu har jag så mycket att tugga i mig att jag vet knappt var jag ska börja. I betygväg får de två första böckerna Väl Godkänd och Sew and Stow får Mycket Väl Godkänd.

Ett väldigt bra tips när man vill kolla runt efter amerikanska pysselböcker är att kolla in amazon.com och skriva in sökord på det man är ute efter och sedan välja "books" i rullgardinen bredvid. Oftast har amazon så man får se några sidor ur boken plus att det ibland finns bilder på saker folk har gjort från böckerna. Det är förvånandsvärt hur många av de amerikanska böckerna som Bokus och Adlibris har i sitt sortiment. Jag hittade kanske 9 av 10 av de böcker jag sökte efter.

När det gäller svenska böcker: bläddra i bokaffären innan du e-handlar eller låna på bibblan.

Happy hunting!

En riktig mjukis

När jag gick i syslöjden som liten var jag oerhört förtjust i mjukdjur. Jag sydde nästan inget annat. Det slutade med att jag och en klasskompis hade hela familjer med hemmasydda mjukisar som vi lekte med dagarna i ända. Men åren går, som Lasse Berghagen sjunger. Men nu har jag ju ett litet kusinbarn att skämma bort, så när jag såg Rosas kanin via Allsorts blogg, kunde jag inte bli annat än förtjust. Återkommer med rapport om mottagandet hos Lillskruttan.


Rosas kanin, bild via AllsortsEgenhändigt tillverkad presentMunkfrossa

Två nya munkar såg dagens ljus förra helgen. Det blev apelsin och viol/kaktus-smaker.
Pysselhörnan

Ätnligen har jag fått lite styrsel i min pysselhörna! Allt möblemang + lampa är från IKEA. Fisken på väggen är från Lisbeth Dahl, den lektriska jordgloben är ett loppisfynd.Min lilla hörna involverar även de två byråerna till vänster i bild. På den nedre hyllan bredvid tygerna står en av mina favoritprylar. Min sortimentlåda från Claes Ohlson, 129kr, om jag inte minns fel. På väggen under sitter två stålskenor från ikea som fungerar som magnettavla. Skrivbordet heter Jonas från IKEA och har en otroligt praktisk utdragbar del på sidan. Bredvid datorskärmen hänger mina pysseltidningar på väggen, under dem på bordet står laminatorn. Pysselböckerna står uppradade på hyllan mellan sortimentlådan och scannern.
Dörrtoffsar

Jag har småförälskat mig lite i country living-stilen med lite ryschpysch och sånt. Något som jag länge velat göra är dörr- eller skåptoffsar. Små tyg- eller pappersbitar med lite bling eller spets som pryder handtagen i hemmet. Det mysiga med dem är att de blir så personliga i stil! Det blir små blickfång.
Jag tänkte nu visa två olika dörrtoffsar jag gjorde i helgen.


Du behöver:
Ståltråd
Mönstrad papp
Spets eller band
Toffsar
Pärlor och berlocker
Smyckesringar
Bommullssnöre eller tråd
Genomskinlig sytråd

Verktyg:
Sax
Universallim
Griptång
Avbitartång
Penna att dekorera med
Strykjärn

 

1. Jag började med att rita upp de designer jag ville göra. En med ståltråd och en med papper.

2. Böj och forma ståltråden som du vill och knipsa av.
3. Fäst bomullssnöret övert på mitten och dra ner knuten och bind rosett med band. Rosetten döljer nu den fula knuten. Är bandet i bomull eller naturmaterial kan man med fördel stryka det först. Jag använde bomullsspets och den blev mycker finare och medgörligare efter strykning. Sedan fäste jag en berlock i en ring i mitten av hjärtat.
4. I toffsen drog jag igenom genomskinlig sytråd. Med sytrådens hjälp trädde jag på pärlorna. Sedan knöt jag fast längst ner på hjärtat. Tråden syns ju inte, så det ser ut som toffsen hänger direkt från ståltråden.
5. Frisera ev. toffsen, annars klart!


 Till papperstoffsen använde jag mönstrad papp. Innan jag visste hur stor den var och hur den skulle se ut provade jag att lägga ut på pappret först.


1. Fundera ut storlek och atteraljer.
2. Klipp ut två pappersbitar i samma storlek på pappret. Jag använde 6x6cm. Jag limmade på spets på två av sidorna, mätte ut mitten på de andra och gjorde hål.
3. I hålen fäste jag sytråden för upphängningen och även toffsen (som denna gång var i metall från ett trasigt halsband) och pärlor med genomskinlig sytråd.
4. Sedan täckte jag över hålen med resten av spetsen.
5. Fäst baksidan med lim.
6. Jag använde en Glaze-penna för lackad effekt på texten.
7. Klar!
Lycka till!
En liten humörhöjare

Jag åker pendeltåg hem varje dag efter jobbet. Det brukar vara väldigt tråkigt. Men förra veckan inträffade något speciellt. Jag hittade en fripassagerare. Han satt där i en springa vid fönstret. Jag var ju tvungen att adoptera honom! En liten grön drake! Jag har försökt hitta någonstans där det står hur man viker den lilla draken, men hittills har jag kammat noll. Om någon snubblar över hur... säg till mig!

 

 

 


Trassel

Är det något jag inte gillar så är det oreda. Jag insåg genast att ordningen i min bandlåda var ohållbar. Så, dags att styra upp!

 

 

Jag klippte ut små bitar av papp och tejpade fast början av bandet med en liten tejpbit, sen lindade jag upp allt och avslutade med en knappnål.Ordningen återställd!
Nybakat

Två nya fräscha munkar klara. Så då vet ni vilket projekt pärlorna tillhörde!

 

 


 

 

 

 


Under konstruktion...

Jag har massor på gång, men tyvärr inget att visa ännu. Ville ändå visa varför det ibland tar så lång tid att göra klart saker: Jag börjar med allt på en gång! Få se om ni kan gissa... Den som gissar rätt på bild nummer ett får en present! Hehehe... lurig, dock. (Sambon får inte gissa, det är fusk!)Ja, vad är då detta?


Halvklart projekt som legat på is i över ett år.


Nyköpt projekt som legat två dagar.


Tillbehör till påbörjat projekt.


Inte så svårt kanske... vi gör om i sovrummet.
Jag vänjer sambon med min favorittapet.Men ett litet miniprojekt har jag i alla fall fått till idag! Jag har köpt en korg till handtvätten till tvätthörnan i badrummet. Skylten är sjärvfixad, men resten är från Åhléns och Granit.


Kansashi-yran sprider sig!

I helgen hälsade jag på mor och far. Eftersom mamma sett föregående inlägg var hon nyfiken på tygblommorna. Så var ännu en Kanzashi-frälst! Det blev massproducering som vanligt. Vi var även till Eskilstunas största tygaffär och inhandlade nya tyger. (Psst! Terése och Kristin, ni hade rätt! Hon kom genast på femtioelva nya saker man kan göra.) Här är helgens skörd:

Spridda skurar. Ingen liknar den andra.

 

 

Mamma satsade på storleken. Den stora lila är 10 cm.

 

 

 

 
Nya balkongen

Så här fin blev balkongen i nya lägenheten! Matta låg när vi flyttade in, sen har vi kvar de små balkongmöblerna och bytte ut det stora bordet (som tyvärr inte fick plats) till loungeliknande möbler.

 

 

 

 


Som i en liten ask

För ett tag sen gjorde jag en brosch till min kusin Terése. Eftersom hon har fått den nu, så kan jag lägga upp den! Jag gjorde den i filt och sytråd som jag limmade på en träplatta, samt en litet "tepåse-snöre" som tittar fram ur tekoppen. Jag moddade även en liten presentask med ett Terése-"T" på ett ballt rymdskepp, samt knölade ihop lite lila silkespapper i bottnen. Pricken över i:t blev det svarta satinbandet med rosett runt om.

 

 

 


RSS 2.0