En liten knapp

En liten knapp jag hittade på Ljungkvists garn i Farsta. Den låg längst ner i botten i en skål med "alla knappar 1kr/st". Den kändes lite Willy Wonka på något sätt. Söt i alla fall. (ca 1cm diameter)

 
Hänge i filt

Jag har inte börjat filta än men jag hittade lite filtbollar på Panduro. Jag använde satinrosor, små glaspärlor som jag broderade fast och sen körde jag smyckesstavar igenom bollarna. Det där med att göra öggor på smyckesstavar har jag inte riktigt kommit underfund med än, men resultatet blev acceptabelt i alla fall.

 
Festpyssel

Eftersom årsdagen av min bloggs skapande börjar näsrma sig, så har jag börjat med lite förberedelser. Jag håller på att pula lite med en give-away som alla festdeltagare kommer få ta del av.

 


Uniformt

Ja, men ett diadem till kan väl inte skada?

 

Jag har virat och limmat ett snöre till lite kringelkrångel. Såg en tjej på TV som hade nästan likadant, så jag ville också ha! Det är lite militärjacka över snöret så jag satte en blank knapp som dekoration. Sen sydde jag in ett brett diadem i ett 50mm satinband. Limmade på snörkreationen: klart!

 

 

 


Bokpaket #2

Äntligen har jag fått mitt bokpaket från adlibris.se.

Det innehöll:
Pärlpassion av Dorothy Wood, Fabric Jewelery av Teresa Searle och Tildas Hus av Tone Finnager.
Pärlpassion börjar med ett kapitel om material, verktyg och grundtekniker man bör kunna innan man ger sig på projekten.
Själva projekten är inte så avancerade, och valet av färger och material är något omoderna, men idéerna är fullt gångbara. Har man lite fantasi kan man själv göra om projekten till lite mer uppdaterade och personliga pärldekorationer. Boken inehåller allt från smycken och inredning till presenter och bruksföremål. I slutet av boken sitter mönsterdelar till projekten.
Fabric Jewelery är en av de böcker jag suktat efter länge. När jag äntligen skulle beställa den var den slut på bokus! Fick en aningens panik innan jag såg att de hade den på adlibris. Puh.
Även denna bok börjar som brukligt med presentation av material, verktyg och tekniker. Varje projekt har överskådliga och detaljerade foton som beskriver hur man går till väga. Något jag också gillar är att i introt till varje projekt visas en bild på allt material man behöver för just det. Både färger och material känns moderna och väldigt inspirerande. I slutet på varje projket finns även en "try this"-ruta med alternativa utföranden. I slutet av boken sitter mönster till alla blommor som smycken.

 

 

 

 


 

 

 

Tildas Hus var slut sist jag skulle beställa den. Att Tone Finnagers dockor och shabby chica inredningsstil är populärt i Sverige råder det inga tvivel om. Panduro har en helt egen avdelning med tyger, band och annat pysselmaterial från "Tilda basic"-kollektionen.
Ursöta rosa, rutiga och randiga saker som tofflor, nåldynor och dockor finns i mängder. En väldigt prisvärd bok, men lite i överkant när det gäller pluttenutt och rosa. Men som sagt, med lite andra tyger och färger kommer man långt. Boken är indelad i pyssel för hemmets alla rum, t.ex. köket, hobbyrummet och sovrummet. Det finns saker att göra till mormor så väl som lullplutten i släkten. Dock inga barnprojekt, direkt. En del sömnad är lite mer avancerad.

 

 

 

 


Hana Tsumami Kanzashi

När man har gjort de kanzashiblommor som finns i boken Kanzashi In Bloom kan man stanna där och göra fler likadana. Eller så kan man söka på nätet.

Något som skiljer de enkla blommorna som man gör från boken med det riktiga hantverket är, förutom sidentyg, risstärkelse och lim, även att man limmar helt och hållet upp bladen på plattor eller i olika "våningar" för att få en djupare effekt. Ingen nål och tråd i sikte alls. Det mest använda verktyget verkar vara pincett.

Efter lite surfande för inspiration tänkte jag göra en hemmaversion av den "riktiga" tekniken.

Eftersom jag inte har några kanzashiplattor fick det duga med träplattor från Panduro.Istället för att klippa ändarna, lät jag dem sitta kvar och använde dem som limyta. Sen limmade jag motstående blad hela tiden till det inte fick plats fler.

 

 

Det som är den stora skillnaden mellan de enkla och de mer traditionella kanzashiblommorna är att det bildas hål i kronbladen som man kan se igenom. Annars viker man ju hålet inåt innan man syr för att kunna klippa av kanterna.

 

 

Lycka till!

 

 

 


YO-YO-brosch

Vet fortfarande inte varför amerikanarna kallar det YO-YO. För att de är runda, kanske? Vem vet. Med mallarna redo var det i alla fall dags för nästa projekt.


Tyger och matchande band.

 

Jag använde träbrickor som stomme och limmade valt tyg runt om.

 

Sen limmade jag pärlor runt om.

 

På med band och sen rosetterna.
Jag placerade utan att limma först så det såg bra ut.

Limma och sen är det klart!

 

 

Lycka till!


 


 

 

 

 

 


Sigill på enkelt sätt

Jag har alltid haft problem med att sätta sigill på saker och ting. Brev, presenter...allt! Men jag har hittat två lösningar till mitt problem: val av material och utförande.

För det första så är det lika bra att lägga ner hela den där elda-vaxstav-över-ljus-grejen. Det är bara kladdigt och blir sotigt. Panduro har vaxstavar för limpistol. Helt och hållet genialt.

Med en bit smörpapper blir det hur enkelt som helst att göra snygga sigill. Först tre till fyra tryck med limpistolen, sen på med sigillstämpeln, låt stå en till två minuter och ta bort. När sigillet kallnat är det bara att plocka bort det från smörpappret.

Montering på paketen sker helt enkelt med limpistol.

 

Lycka till!

Makramé

I mitt sökande efter nya utmaninger i pysslets underbara värld var det ötets vilja att jag någon gång skulle komma i kontakt med denna knytandets konst. Ehum...

Den korta versionen: Jag hittade en söt uggla och ville prova. Här.Hitta pinne, tejpa trådar.

 

En ugglepanna, wohoo!

 

Ser mer ut som en bläckfisk här...

 

Färdig!

 

 


Fjäderdekorationer

På Martha Stewarts hemsida hittade jag ett inslag om hårband och huvudbonader gjorda med fjädrar. Det som fick mig att fastna för det var det annorlunda sättet de gjorde egna "fjäderpaneler" på. Man kluttar lite lim (efter ett antal tester verkade Karlssons klister fungera bäst) på ett smörpapper och sen bara lägger fjäderspetsarna i limklutten och modelerar om till man är nöjd. Jag tog bort min "panel" innan limmet torkat helt. Klart!

Baksidan med limmet.

 

Framifrån, färdig panel.

 


När fjädrarna torkat kan man pynta dem med det man tycker passar eller bara ha den som den är. På MSs show sydde de i kanten på ett band som de sedan drog ihop och toppade med en knapp.

 

Lycka till!

 


 


Chokladmässan

 

För några veckor sen var det Chokladfestiavl i Nordiska museet i Stockholm. Såklart jag var där!

 

Mumsig marsipan, mustiga praliner och två macrons.

 

 


Uppdrag 2: SLUTFÖRT

Jag har gjort klart min andra (någonsin) beställning: en halsduk till min sambo. Hela förra vintern gick han utan, jag förstår inte hur han klarade det! Men nu har han i alla fall en sprollans.

Den är stickad med 33 maskor på stickor nr. 4.
Stickad med räta och aviga maskor som bildar ränder.

Varm och glad!Tidigare veckas kanzashi-skörd

 

 


Från gammalt till nytt

Ett gammalt halsband låg längst in i smyckeskrinet. Jag har inte använt det på flera år, så jag tog det till slakt.

 
Pillade lös alla ringar och 6 kedjor blev kvar.

 

 

Jag gjorde pärlor med hjälp av lite smyckesgrejer som låg hemma.

 

 

Monterade och klara på kedjan
(som jag förlängde med hjälp av snuttarna).

 Klart! Med kanzashi på naturligtvis!
Tävla om fina tyger från Australien!

Jag har precis varit inne på australienska Craftblog och tävlat om ett paket tyger från The Ozmaterial Girls.com! De har helt underbara tyger med olika mönster och färger. Nästan alla är lapptäckstyger. Man kan använda dem till allt! Jag har i alla fall tävlat nu. Hoppas hoppas.I've just been to Craftblog and competed for the giveaway from The Ozmaterial Girls.com. They really have som wonderful fabrics! You can really use them for everything! Crossing my fingers and wish to win...


Laddar för fest!

Den 15:e november fyller min pysselblogg 1 år! Av den andledningen tänkte jag anordna en liten tävling samt ett födelsedagsparty! Bekvämligt nog är den 15:e en söndag.

Tävlingen består i att pyssla en finfin födelsedagstårta. Tårtan ska tillverkas av alternativa material, alltså ingen ätbar, vanlig tårta. Ta ett kort och skicka till vickie84@hotmail.com denast den 9/11 och märk med "födelsedagstävling".
Vinnaren utses under födelsedagshelgen. Fina prser utlovas.


Inbjudan till födelsedagsfesten kommer...

Härliga diadem

Jag är ju som sagt svag för piffiga diadem. Här kommer därför ännu ett. Med mina yo-yo mallar gjorde jag tygrosetter med mina nya stuvar.


Älskar lila!


Sedan sydde jag in ett diadem i sidenband i vanlig ordning. Men eftersom diademet var ganska brett och tråden, så att säga, blev rätt blottad, limmade jag på sammetsband på insidan.

 

Rosetter och pärlor monterade.

 

Färdigpiffad!

 

 

 


Syfestivalen 2009

I helgen kom mor och far på besök, och medan sambon var i Finland passade jag och mor på att knalla på årets symässa i Kista. Det fanns hur mycket som helst att titta på, prova och köpa. Jag fick med mig hem: knappar, sytråd, nya smyckes verktyg, 2st yo-yo makers, mängder med stuvar och div annat smått och gott. Sedan fick pappa lov att se fotbollen på "stor-tv:n" och jag och mor satt i köket och knåpade med våra nyfunna materiel.

Köksbordet är ganska vant att bli kapat vid det här laget.
Mamma pysslar.Mammas första kontakt med de härliga ståndarna.
Far och jag ver helt överrens om att det säkert var en alienblomma.Jag passade på att testköra mina "quick yo-yo makers".
Som synes är det mallar för tygrosetter.
Ståndare och pistiller

Ätligen kom mitt lilla paket, och till min förvång ända fån Malaysia (<- Stavning tveksam).  Mina fina små ståndare till mina kanzashiblommor. Otroligt hur mycket mer liv en tygblomma kan få med lite hjälp av pärlemorfärgade plastpluttar på snöre. 14 olika färger inklusive frakt, på ebay.com = 43 svenska kronor! Helt klart värt!


Där är de, i mitten!
Till min förvåning fick jag även sambon att testa kanzashi.
Han var tvungen att erkänna att det inte var helt tråkigt!Min nypimpade kanzashi till vänster och sambons första till höger.Jag blev lite galen och kunde inte sluta limma ståndare överallt.Ett lite mer modest och smakfullt resultat.


Jobbpyssel

Skrev ut och tejpade ihop på jobbet en slow dag. Vill du också? Sök på "print and fold totoro"

 

 

 

 

 


RSS 2.0