Personlig goodiebag

För fem år sen hade jag en kompis som sprang på en massa musikfestivaler. Så till födelsedagspresent sydde jag en liten goodiebag med bra-att-ha-saker på en festival. Det var kortspel, en minitandkräm, några våtservetter, en kapsulöppnare, lite småpengar, plåster, låtsastatuering m.m. Det blev mycket uppskattat.

En favoritsak är också att sy fast bilder bakom en blit plastficka. Ett enkelt sätt att få en personlig prägel på saker och ting.

Bandlåda

Du behöver:
Låda (denna från IKEA, 3st/19kr)
Band på rulle
Papp
Dubbelhäftande tejp

Verktyg:
Sax
Linjal
Penna
Skalpell1. Börja med att mäta upp hur stor insatsen ska vara, jag ritade av utsidan och sen en ny linje en liten bit innanför.2. Klipp ut med ca 3-4centimeters mån från linjen. Klipp fyrkanter i hörnen in till linjen. Använd sedan ett trubbugt, spetsigt föremål att, med hälp av linjal, dra "viklinjer" och vik upp flikar.3. Klipp av kanterna på flikarna.4. Sätt fast en bit dubbelhäftande tejp på den flik som ska vara på framsidan av lådan.
5. Kolla ordenligt att insatsen passar och att det går att stänga licket på lådan:6. Skär med skalpellen ett avlångt hål till banden på framstycket av insatsen.7. Satt fast insatsen på framkanten av lådan och trä igenom banden.8. Sätt en bit dubbelhäftande tejp ovanför hålet så det går att vika upp och fästa bandändarna.Lycka till!Lyckokaka med meddelande

Ett lite annorlunda sätt att berätta att någon är speciell.

Jag klippte en rundel i filt som jag vek dubbel och limmade i mitten. Sen sydde jag ihop kanten, men lämnade en lucka till meddelandet.Glasunderlägg

Om man drar upp en bild ordentligt så man ser pixlarna så kan man göra pärlbilder av nästan allt. Men enklast är gammal TV-spelsgrafik, här har jag gjort svampar från Super Mario Bros.Jag använder dem som glasunderlägg, men jag varvar med dessa:


Julstrumpor

Förra året fixade jag egna julstrumpor till mig och sambon. Jag gjorde dem av filt i två färger och sydde fast ett juligt band att hänga i. I ärlighetens namn fick jag lite hjälp att sy fast rörpärlorna till snöstjärnonrna, tack mamma!


Nostalgiska juladresser

Du behöver:
Dekorativa, lite tjockare papper
Några gamla serietidningar (köp på Myrorna om du inte vill klippa i dina egna)
Sidenbad eller snören
Glitterlim
Paljetter

Verktyg:

Sax
Limstift
Penna
Linjal1. Klipp ut de motiv du vill använda.2. Mät ut en lagom stor bit på pappret till ditt urklipp.
3. Limma fast urklippet på den möstrade sidan av pappret. På baksidan skiver du God Jul, jag använde guldpenna.4. Använd en stans eller hålslag och gör hål för sidenband eller snöre.
5. Sätt glitterlimmet runt urklippet eller som en ram runt om. Sätt fast ev. paljetter innan limmet torkat.Lycka till!Shoppinglista

Ett lite mer illustrativt sätt att hålla koll på inköpen.
Klipp ut ur modetidningar, klistra in och skapa outfits."Elle"-toffeln

Mönster hämtat på craftzines blogg.Du behöver:
Smör/mönsterpapper
Penna
Sax
ca 50cm tyg, ett enfärgat och ett mönstrat
ca 30cm tjockt teddy/fleecetyg
Knappnålar
Sytråd
Symaskin

1. Mät foten på personen som tofflorna är ämnade för. Lägg på ca 2-3cm + sömnsmån. Rita upp på smör/mönsterpappret och klipp ut. Jag har märkt att själva "snibben" som man knyter med är en aningens kort på originalmönstret. Änn värre om du väljer ett tjockare tyg. Lägg på ca 5-7cm på snibben.2. Vik tygen dubbla och rita upp efter mönstret – klipp ut.3. Klipp ut "sulor" ur det tjockare tyget och sy fast, t.ex. i ett mönster, mitt på avigsidan av det enfärgade tyget.4. Lägg räta mot räta och sy ihop allt utom hälen.5. Vik ut-och-in genom hälhålet och vik dubbel med det mönstrade tyget utåt.
6. Sy ihop hälen och en liten kil i framkant.7. Vik avig, sätt i foten och knyt.Dina Elle-tofflor är klara!

Lycka till!

Kuvertväska med applikation

Väska som jag sydde efter en kuvertväska jag hade hemma.

D.I.Y armband i mocka

Du behöver:
1 m mockasnöre
2 klämlås
4 ringar
1 smyckeslås
Berlock(er)

Verktyg:
Griptång
Rundtång
Sax1. Börja med att klippa mockabandet i tre lika delar och kläm fast ett klämlås i enda änden.
2. Fläta sedan banden samman.3. Kläm fast andra klämlåset efter du klippt av flätan i lagom längd för ditt armband.


4. Trä på smyckeslåset på en ring och fäst i en andra ring som du trätt i ena klämlåset.
5. Trä de andra två ringarna i andra klämlåset och trä på berlocken i den yttersta.

Armbandet är nu klart!Variera material och berlocker eller pärlor efter egen fantasi och smak.

Lycka till!

RSS 2.0